Harira – tej zupy musisz spróbować w Maroko

Harira – tej zupy musisz spróbować w Maroko

Maroko to jedno z państw północnej części Afryki. Z czym się kojarzy ten kraj? Z gościnnością i życzliwością mieszkańców, z gwarnymi miastami pełnymi zabytków oraz z możliwością relaksu. Maroko słynie też z aromatycznej kuchni, która zaspokaja podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W trakcie wizyty w Maroko koniecznie spróbuj jednego z najpopularniejszych dań – hariry. Harira to rozgrzewająca zupa. Jej nazwa nie jest przypadkowa – pochodzi ona od arabskiego słowa harr co oznacza gorący. Najważniejszym składnikiem zupy jest mięso (najczęściej baranie, ale nie tylko). W skład tej potrawy wchodzą też rośliny strączkowe, np. ciecierzyca, groch czy bób. Ważny jest tu również kuskus, ryż lub makaron. Całości dopełniają różnorodne, aromatyczne przyprawy. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo. Sposobów jego przyrządzania również jest wiele. Niezależnie jednak od metody przygotowania oraz poszczególnych składników jedno jest pewne – ta zupa Cię zachwyci!

Marzysz o niezwykłej wyprawie? Sprawdź nasze wyjazdy do Maroko!