Kuchnia gruzińska jest pyszna – to powie każdy, kto wróci z podróży po Gruzji. Na stołach nie brakuje gruzińskiego wina i królują przeróżne dania – zupy, dania mięsne, dania bezmięsne, pierożki i desery. Biorąc udział z tradycyjnej, gruzińskiej suprze (tj. uroczystości) z pewnością będziemy mieli okazję spróbować gruzińskiego chaczapuri – placka z ciasta z nadzieniem serowym. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo i różnią się one w zależności od regionu. Może być ono podane z jajkiem czy pastą z czerwonej fasoli, a także wieloma innymi dodatkami czy sosami. Warto spróbować też chinkali czyli fikuśnych pierożków czy placków kubdari podawanych z aromatycznym mięsem. Gruzini uwielbiają też gebżalię czyli miętowe roladki z sosem jogurtowym. Te smaki przypadną do gustu każdemu, dlatego planując podróż na Kaukaz warto porzucić wszelkie diety, by cieszyć się tradycyjnymi, gruzińskimi przysmakami.
Chcesz spróbować tradycyjnych przysmaków kuchni gruzińskiej? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: