Czym charakteryzuje się kuchnia marokańska?

Marokańska kuchnia ma wielu wielbicieli. Nie bez powodu, gdyż jest ona niezwykle pyszna i aromatyczna (dzieje się tak za sprawą przypraw, które dodaje się do dań – kminku, kolendry, szafranu, cynamonu i wielu innych). Podstawą wielu dań jest mięso (z wyjątkiem wieprzowiny, której nie jada się w Maroko), następnie dodaje się warzywa, a na koniec ryż lub kuskus. Dania jada się też z tradycyjnym chlebem, który macza się w sosie z potrawy. Najsłynniejszym marokańskim specjałem jest z pewnością tadżin, którego koniecznie trzeba spróbować, gdyż uważany jest on za danie najbardziej tradycyjne. Przygotowuje się go w naczyniu o takiej samej nazwie i to właśnie w tej potrawie odnajdziemy wszystkie smaki Maroko. Jeśli chodzi o kuchnię wegetariańską, to osoby, które nie jadają mięsa nie powinny się przejmować, bo kuchnia marokańska słynie też z przysmaków bezmięsnych – jada się tam naleśniki, dania z ciecierzycy czy soczewicy. Po obfitym posiłku pija się herbatę (najczęściej miętową z cukrem) oraz jada słodycze (daktyle, ciasta z miodem). Tylu smaków, kolorów i aromatów nie znajdziemy w żadnej innej afrykańskiej kuchni!

Chcesz spróbować marokańskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Maroko biura podróży Czajka Travel: