Harira – tej zupy musisz spróbować w Maroko

Harira – tej zupy musisz spróbować w Maroko

Maroko – barwny kraj północno-zachodniej części Afryki. Zachwyca orientalną, gwarną atmosferą oraz gościnnością mieszkańców, którzy traktują przyjezdnych jak najbliższych przyjaciół. To kraj pełny różnorodnych widoków (od pustynnych po górskie), klimatycznych miast oraz potraw, których nie da się zapomnieć. Daniem, które koniecznie musimy spróbować w Maroko jest rozgrzewająca, aromatyczna zupa o nazwie harira (jej nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr co oznacza gorący). Podstawą tej potrawy jest mięso (najczęściej baranie, ale nie tylko), do tego dodawane są rośliny strączkowe, np. bób, ciecierzyca czy groch. Całości dopełniają aromatyczne przyprawy oraz kuskus, ryż lub makaron. To wszystko razem wzięte sprawia, że zupa ta smakuje i pachnie jak Maroko, dlatego koniecznie musisz jej skosztować!

Chcesz spróbować marokańskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Maroko biura podróży Globzon Travel, a na pewno spróbujesz tej kuchni: