Co sprawia, że marokański tajine jest tak pyszny?

Podróż do Maroko jest marzeniem wielu z nas. Kraj ten zachwyca kolorami, tętniącymi życiem bazarami i oczywiście aromatyczną kuchnią. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań tego kraju jest tajine – typowe marokańskie danie przygotowywane najczęściej z mięsa oraz warzyw. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo: jedni przyrządzają go z kurczakiem, inni z cielęciną, niektórzy z samymi warzywami. W Maroko spróbować też można tego dania w wersji rybnej, np. z tuńczykiem lub sardynkami. W czym tkwi sekret tego specjału? Z pewnością w przyprawach – te marokańskie są niezwykle aromatyczne, kolorowe i pachnące. Często dodaje się też świeżą kolendrę, która nadaje potrawie specyficznego smaku i zapachu. Ale nie tylko składniki i przyprawy są tu ważne. Znaczenie ma też naczynie, w którym się je przygotowuje. Naczyniem tym jest.. tajine (można go kupić na jednym z marokańskich bazarów i przywieźć jako pamiątkę). Składa się ono z 2 części: pokrywy (stożkowatej) oraz miski w której umieszcza się składniki. Ta budowa sprawia, że aromat nie uwalnia się nawet po przygotowaniu tego dania, dzięki czemu jest ono pachnące i pyszne przez długi czas. Taki przysmak zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Chcesz spróbować marokańskiego tajine? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Maroko biura podróży Czajka Travel, a na pewno spróbujesz tego specjału: